top of page

Функционални зони на ортопедичните стелки за спорт

1. Гъвкава зона при палеца (Flexible big toe area)

Предистория: По време на движение, голям обем от натоварването се концентрира в областта на палците на краката  особено, когато спортувате.  

PEDAG решение: Зоната в областта на палеца на нашите стелки е по-гъвкава от обикновените, за да стимулира естественото движение.

Ползи: Претоварването и отклоненията в зоната на метатарзофалангеалните стави са сведени до минимум, дори когато упражненията са продължителни или много интензивни.

2. Диагонален мост (Bridge)

Предистория: Естественото движение на ходилата започва от петата, минава по външната част на стъпалото, след което силата се прехвърля на палеца и в предната част на ходилото.

PEDAG решение: Стелките имат мост, който стабилизира по диагонал  стъпалото. По този начин се стабилизира и запазва естественото движение.
Ползи: Мостът, намалява неподходящия биомеханичен стрес и дава възможност да изразходвате по-малко сила и енергия. Това ще ви даде възможност да сте в кондиция по дълго време.

pedag-ортопедична-стелка-спорт-сводове-м

3. Стабилизация на петата (Heel balcony support)

Предистория: Стабилизирането на петата е най-ефективния начин за поддържане на  надлъжния свод на ходилата.

PEDAG решение:  Специфичният профил на тази поддръжка е от по-твърд и по-малко еластичен материал. Това значително намалява натоварването, което действа върху надлъжния свод.

Ползи: Стелките предотвратяват неприятните усещания за претоварване на чувствителният надлъжен свод.

 

4. Омекотяване на петата (Heel cushion)

Предистория: 

Според последните научни изследвания, дебелите и меки възглавнички в зоната на петата могат да попречат на естественото движение, тъй като могат да "заблудят" действието на мускулите и сухожилията и да влошат предпазването костите и ставите.

Освен това дебелите възглавнички на петата могат да повдигнат прекалено задната спрямо предната част на ходилото. Това води до нарушаване на баланса в натоварването, между предната и задната част на ходилото и се повишава риска от травми.

PEDAG решение: За да предотвратите всичко това, нашите възглавнички за петата са функционални и изработени от материал със средна твърдост. Анатомично оформената „чашка“ за петата действа като естествена възглавница, тъй като компресира подкожната мастна тъкан, като по този начин абсорбира шоковото натоварване при спорт.

Ползи: Естественото омекотяване ви помага да предотвратите контузиите и също така намалява симптомите на умора - без отрицателните странични ефекти на традиционните подложки за пета.

5. Форд за петата (Uncoupled heel)

Предистория: Независимо дали практикувате спортове с рязка промяна на посоката (като футбол или баскетбол), рязкото спиране и тръгване (като тенис или бадминтон) или циклични спортове (като бягане или туризъм) - в повечето случай петите са тази част от краката, която първа докосва земята.

PEDAG решение:  Форта за петата се състои от различни сегменти направени от различниматериали, които разпределят динамичните натоварвания и намаляват силата им, която действа върху мускулите и ставите.

Ползи:  При отделянето на петата от вътрешната част на подметка, намаляваме риска от травми на глезена и имате възможност да получите по- добри резултати за по-дълго време.

6. Метатарзална зона и облекчаване в основата на 5-тата кост (5th midfoot bone)

Предистория: Когато спортувате, ходилата са изложени на силено натоварване. Това може да доведе до повишена чувствителност или болки, предизвикани от триенето и повишеният настиск особено при в по- чувствителните и изпъкнали области, като основата на петата метатарзална кост на ходилото.

PEDAG решение: В тази зона, нашите стелки са изработени от материал с по-ниска плътност и по- голяма мекота, за да предотврати болките от претоварването.

Ползи:  Предпазват от появата на болка при претоварване.

7. Стабилизиране на надлъжните сводове (Arch supports)

Предистория: Различната височина на сводовете на ходилата, се нуждае и от различна височина на корекцията или подкрепата на сводовете и съответно от различен вид стелки. Ако корегцията не е адекватна на вида на ходилото и на височината на сводовете, краката стават нестабилни. Увеличва се болката в натоварените зони и губите голама част от ефективната енергия, следователно и резултатите ви са по- лоши.

PEDAG решение:  Анатомично оформените стелки, перфектно отговарят на индивидуалните нужди на краката ви. Продуктите ENERGY и OUTDOOR се предлагат в три различни височини на сводовете (LOW, MID, HIGH), а POWER се предлага в (MID и HIGH). Различнита височина на подкрепата на сводовете, осигурява перфектен контакт между ходилото и стелките. Това намалява броят на натоварените зони и ви прави по- издъжливи.  В зависимост от височината на сводовете, стелките се произвеждат от материали с различна твърдост и омекотяване.

Ползи:  Анатомично оформените спортни стелки поддържат и двата надлъжни свода на ходилото (медиален и латерален) и перфектно стабилизират движенията.

Какъв тип ходило имаш

 

Всеки крак е уникален: Това важи не само за размера, но и за типа на крака. Ето защо нашите ортопедични спортни стелки POWER, ENERGY и OUTDOOR се предлагат на три различни височини на надлъжната арка: LOW (ниска), MID (средна) и HIGH (висока). 

Определете вашият тип крак

Сравнително лесно е да разберете от кой тип на краката сте. Просто проверете своя отпечатък, например върху гланцираните плочки на терасата или в банята. Или просто стойте на парче вестник с влажни крака. Оставеният от вас отпечатък ще ви помогне да определите какъв е вашият тип. Разбира се, че в специализираните кабинети и търговски обекти има плантографи и там със сигурност ще Ви консултират компетентно.

плоскостъпие_дюстабан_low-fuss.png

LOW - Плоско стъпало

Този тип стъпало има плосък надлъжен и напречен свод (плоскостъпие). Падналата надлъжна дъга е лесно разпознаваема, тъй като контактната повърхност между кракът и земята е много голяма. Почти целият крак носи тежестта на тялото, като характерното е, че по- голяма част от тежестта на тялото се разпределя по вътрешният контур. Това променя начина на движение на глезена и тазобедрените стави. Походката е тромава и хората с такива стъпла, често чустват умора и трудно бягат.

Ако вашият отпечатък е този, то вие трябва да изберете между моделите PEDAG  ENERGY LOW  или PEDAG OUTDOOR LOW;

нормални сводове_mid-fuss.png

MID - Нормално стъпало

Този тип крак обикновено се нарича "нормален крак". Контактната повърхност е в предната част, петата и външният контур на ходилото. Надлъжният и напречен свод са ясно изразени.

Ако вашият отпечатък е този, то вие трябва да изберете между моделите PEDAG POWER MID, PEDAG  ENERGY MID или PEDAG OUTDOOR MID;

Високи сводове_high_fuss.png

HIGH - Високо стъпало

Този тип крака се характеризират с изключително висока извивка на надлъжният свод. Често външният контур на ходилото не контактува с пода или контактува съвсем слабо. Натоварването и разпределението на тежестта става в малки зони (зоната на възглавничките и зоната на петата). При спорт основното натоварване се поема от петата и метатарзалната част на ходилото. Необходимо е да се увеличи контактната повърхност и да се стабилизира петата, за да се разпредели натоварването и да се предотвратят потенциални травми.

Ако вашият отпечатък е този, то вие трябва да изберете между моделите PEDAG POWER HIGH, PEDAG  ENERGY HIGH или PEDAG OUTDOOR HIGH;

Изследвайте позицията на краката

 

 

Когато се опитвате да намерите идеалните (правилните) ортопедични стелки за вас, има и друг важен фактор освен височината на сводовете, а именно позицията на ходилата и коленете. За да определите това, останете по бельо и застанете пред огледалото. Дръжте коленете си леко свити и поставете краката един до друг.

Х-образни колена

Глезените ви стоят раздалечени дори когато си допрете коленете. Тази ос на краката води до триене на коленете при движение, а ходилото се замята външно. Тежестта е изнесена по вътрешният контур на ходилата. Тази деформация на кракта най- често е свързана с плоско ходило. Вашите стелки трябва да са LOW

Вие трябва да изберете между: PEDAG ENERGY LOW и PEDAG OUTDOOR LOW.

pedag_sportline_ортопедични_стелки_спорт
x-obrazni.jpg

Нормални (прави) колена

Глезените ви се допират един до друг и почти можете да затворите коленете си. Оста на краката е права, на глезените също. Теглото е равномерно разпределено. Движението на краката по време на ходенене е нормално стойката на тялото е изправена. Вашите стелки са MID.

Вие трябва да изберете между: PEDAG POWER MID, PEDAG ENERGY MID или PEDAG OUTDOOR MID, но в зависимост от типа ходило може избора да бъде LOW или HIGH.

pedag_sportline_стелки_спорт_mid-illustr
normal.jpg

О-образни колена

Глезените ви се докосват, но има значително разстояние между коленете. Краката са завъртени навън. Тежестта е силано изнесена по външният контур на ходилото. Тази деформация на крака обикновено е свързана с високи сводове. Вашите стелки трябва да са HIGH.

Вие трябва да изберете между: PEDAG POWER HIGH, PEDAG ENERGY HIGH иили PEDAG OUTDOOR HIGH

pedag_sportline_ортопедични_стелки_спорт
o-obrazni.jpg
bottom of page