Няколко съвета за здрави крака:

1, Не носете обувки с равни подметки - равните обувки не разпределят правилно тежестта върху ходилата на краката. Така областта на петата и метатарзалната област (възглавничката зад пръстите) са силно натоварени и е въпрос на време да усетите болки в тези области. Такива обувки са абсолютно непрепоръчителни за хора с плоскостъпие (дюстабан) и с високи сводове на краката. Правилните обувки са по високи в областта на петата до 2см. при мъжете и до 4,5 см. при жените.

2, Не носете обувки с тънки подметки - тънките подметки нямат свойството да абсорбира вибрациите произведени при удара на крака със земята, когато вървите, бягате и т.н. По този начин петите и метатарзалната област са подложени на невероятен стрес, което води до силно травматизиране на тези области.

 

3, Не носете обувки със силно изрязана подметка в областта на надлъжната арка - това води до силно натоварване на надлъжният свод и деформация на подметката, което задълбочава проблема. Въпрос на време е да усетите болки в тази област на крака.

4, Не носете обувки със стелки от пенолатекс, както и обувки с много мека подметка - при пенолатекса липсва свойството "памет", така ако стелката на вашата обувка е от този материал точно за няколко дни тя няма да изпълнява ролята, за която е поставена. Това ще доведе до подбиване на краката и е твърде вероятно да усетите болки при по-голямо натоварване. Прекалено меките подметки също не са подходящи, защото ако вие имате някакъв ортопедичен проблем (например - стъпвате на криво) това ще доведе да силно деформиране на подметката на обувката, което ще умножи многократно проблема. Следете постоянно обувките си за деформации или неправилно износване. Ако забележите такова трябва веднага да смените обувките.

 

5, Не прекалявайте с носенето на обувки с висок ток - тези обувки прехвърлят основно тежестта на тялото върху метатаезалната област (възглавничката зад пръстите на краката). Това води до промяна на геометрията и посоката на векторите на всяка една костица в тази област в следствие на което тежестта на тялото се концентрира изцяло в тази област. Резултат от това са кокалче на палеца, чукообразни или усукани пръсти. Тези проблеми са необратими и са свързани с ужасни болки. Носете обувки с високи токове само по повод, а не в ежедневието си. За жените идеалната височина е от 2 до 4,5 см, а за мъжете от 1 до 1,5 см.

6, Не прекалявайте с носенето на маратонки - маратонките са обувки за спорт. В зависимост от това, за какъв спорт са предвидени те са направени по различен начин, така че да помагат на човека за различните натоварвания касаещи конкретния спорт. Когато обаче тези маратонки биват носени в ежедневието те по-скоро създават неудобство, като натоварват крака неправилно. Ако все пак това ви е любимата обувка носете маратонки предвидени за джогинг или running shoes.

 

7, Марковите елегантни обувки се грижат за здравето на краката ни - когато става дума за обувки, това правило не е вярно. Това е така, защото марковите обувки са подвластни на модата. Запомнете модата и здравето са срещуположни категории. Колкото една обувка е по съобразена с модните тенденции, толкова тя е по вредна за здравето на краката. Носете умерено такива обувки и не правете големи експерименти със здравето си. Запомнете проблемите с краката са необратими. 

Магазин

Кой номер е нашият крак

Съвети

Доставки и Връщане