top of page

FAQ

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Ако имате въпроси прегледайте тази категория. Ако не намерите отговори на въпросите си тук, моля свържете се с нас.

  • Трябва ли да си запазя час, за да ми бъдат изработени индивидуални ортопедични стелки?
    Да, запазването на час е задължително. Ние работим само с часове. Вие можете да запазите час през системата за резервации на сайта или като се обадите на телефон 0878 141123.
  • На колко време се сменят стелките?
    Ефективността на стелките при всеки човек е различна. Тя зависи от фактори, като тегло на лицето, неговата активност, натоварването на стелките и т.н. Нашите клиенти сменят стелките си средно веднъж годишно.
  • Ако ви донеса обувките си, ще ми изработите ли стелки за тях?
    Не, ние не изработваме стелки за обувките, а за краката в зависимост от тяхната патология. След като изработим стелките вие трябва да си намерите правилните обувки, с които да ги носите. В основата е крака, след това е стелката и тогава обувката "крак-стелка-обувка".
  • Какви обувки трябва да нося, за да правя правилната превенция за краката си?
    Не носете обувки с равни и тънки подметки. Удобството, което те дават е измамно. Обикновено не след дълго време ако носите предимно такива обувки ще бъдете наш клиент. Равните и тънки подметки са противопоказни за всички видове крака и патологии. Ако носите спортни обувки то подметката трябва да бъде "тип за бягане". Ако е класическа обувка петата трябва да е по висока от предната част на крака. За жените тази разлика трябва да бъде от 2 до 4,5см, а за мъжете от 0,5 до 1,5см.
  • Стелките могат ли да се перат?
    Ако стеките са изработени от естествена кожа, прането им е противопоказно. Такива стелки само се проветряват след носене. Просто ги извадете от обувките и ги поставете до тях, след като се приберете у дома. На сутринта отново поставете в обувките. Ако стелките са изработени по нашата технология PEDAG OS Profesional, вие може да ги почиствате с мокра кърпичка, която не съдържа алкохол. Ако все пак се замрасят много и се налага пране може да направите следното: Пуснете на мивката в банята вода до 30 градуса и намокрете стелките. Те са изработени от материал "NORA", който е много плътен и хомогенен и не абсорбира вода. След като намокрите стелките вземете обикновен тоалетен сапун или течен сапун за ръце, нищо друго. Обмийте стелките със сапуна и леко разтъркайте с ръце, след което изплакнете с вода и поставете на проветриво място да изсъхнат. Не на пряка слънчева светлина и не до греещи уреди и предмети.
  • Стелките имат ли гаранционен срок?
    Всички наши индивидуални стелки изработени с PEDAG OS Profesional имат 6 месеца гаранционен срок. През този период ремонти и корекция на стелките не се заплащат. Необходимо условие е да носите касовия бон за уточняване на гаранцията. Фабрично изработените стелки нямат гаранция. При тях се приемат само рекламации за фабрични дефекти, но за такива ние следим при продажбата им.
  • Мога ли да върна стелките, след като вече съм ги носил/ла?
    Не, не можете да ги върнете. Всички ортопедични стелки са медицински изделия "клас I" и не подлежат на връщане след носене.
  • Как да определя кой размер стелки да нося?
    На пазара на обувки в страната вече няма уточнен стандарт по отношение на номерацията им. Обувки се внасят от цял свят и с всякакви стандарти. Стелките, които предлагаме са произведени по европейския стандарт. Например, дължина на ходилото от 23,5см се равнява на 36 размер. Абстрахирайте се, какво пише, като номерация на обувките ви. Правилните стелки за вас трябва да стърчат пред най-дългия ви пръст около 5-6мм. Този аванс е задължителен. След като изберете стелките много лесно ще изберет и обувките си, просто поставете стелките в тях. Те трябва да пастнат точно в обувките, да не хлопат и да не се сгърчват при поставянето им.
  • Нося редовно вече две седмици стелките, но не са ми удобни. Може ли да бъде направена корекция?
    Да, системата PEDAG OS Profesional позволява правянето на корекции на стелките във всеки един момент. Ако някоя от стелките не ви е удобна убива ви или създава сериозен дискомфорт, то тогава трябва да бъде направена корекция. Просто се свържете с нас.
bottom of page